Det här granskar Skatteverket 2018

Kontroll av svartarbete och handel med kryptovalutor. Det är några av områdena som Skatteverket kommer att kontrollera särskilt noga under 2018.

Handlar du eller ditt företag med bitcoin eller andra kryptovalutor? I så fall kan du räkna med att bli extra granskad av Skatteverket. Varje år väljer Skatteverket ut några områden som myndigheten sedan prioriterar i sina kontroller. I år är ett av dessa områden den digitala ekonomin, en företeelse som växer snabbt i samhället.

Viktigt att tänka på är att inkomster från den digitala ekonomin är skattepliktiga som alla andra inkomster, men då det inte kommer in några kontrolluppgifter till Skatteverket finns de inte förtryckta på deklarationen. Alltså är det upp till den enskilde individen att själv redovisa dem.

När det gäller den nya digitala ekonomin betonar Skatteverket att det finns risker vilket gör att man väljer att kontrollera företeelserna extra noga. Det kan del handla om oavsiktliga fel då man är osäker på hur man ska göra, men dels medvetet fusk.

Några områden inom den digitala ekonomin har Skatteverket fastnat för lite extra. Det rör sig om handel med varor och tjänster, direkt eller via plattformar. Exempelvis uthyrning av lägenheter via tjänster som Airbnb. Vinster från spel och handel med kryptovalutor är ytterligare två områden.

Skatteverket kommer dessutom att lägga extra energi på kontroll av svartarbete, då myndigheten konstaterar att problem som skattefusk, osund konkurrens och social dumpning kan kopplas till svartarbete. 1 juli i år träder krav på personalliggare i fler branscher i kraft som ett led i att förbättra Skatteverkets kontrollmöjligheter.

Charlotta Marténg

Denna artikel publiceras i samarbete med tidningen Resultat.