Kan jag köpa övernattningsbostad i Stockholm?

Som alternativ till att bo på hotell när jag reser från norra Sverige och jobbar i Stockholm – kan jag köpa en övernattningsbostad i Stockholm och lägga den i bolaget? Läs vad Resultats experter svara.

Fråga: Jag har en fråga angående förvärv av övernattningsbostad i Stockholm om den går att lägga i bolaget då den endast ska användas som sådan i stället för att bo på hotell då jag reser från norra Sverige med jobbar i Stockholm det vill säga det är inte fråga om en lägenhet på 100 kvadratmeter utan ska vara en ren övernattningslägenhet med ett rum och kök. Frågan är om den går att lägga i aktiebolaget som tillgång och eventuell skuld samt om hyran är avdragsgill. Jag har fast privat bostad på annan ort. Detta för att jag ska slippa övernattningar på hotell och så vidare.

Svar: Att låta sitt bolag köpa en övernattningslägenhet i Stockholm är att ta en taxeringsmässig risk. Det är en mycket stor risk att du kan komma att förmånsbeskattas för bolagets innehav av lägenheten. Det är också frågan om det är förvaltningsmässigt acceptabelt att införskaffa lägenheten, vad blir kostnaden för bolaget i förhållande till de årliga hotellkostnaderna. Jag föreslår att du kontaktar en så kallad skattekonsult som får ta del av de förhållanden som gäller just dig och ditt bolag innan du fattar beslut om att införskaffa lägenheten.

Jan Kjäll, Senior Advisor och fd auktoriserad revisor

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat