Budgeten för 2019

Återställt RUT-avdrag, flyttad brytpunkt för statlig skatt och utökat jobbskatteavdrag. Budgeten välkomnas i stort av näringslivet.

I går klubbades budgeten för 2019. Förslaget som M och KD lagt röstades igenom och hos bland annat Svenskt näringsliv beskriver man budgeten som en företagarvänlig budget. Ett förstärkt jobbskatteavdrag var nödvändigt konstaterar organisationen då många företag skriker efter kompetens.

Enligt budgeten som riksdagen sa ja till beräknas utgifterna för staten bli totalt 1 023 miljarder kronor och inkomsterna 1 084 miljarder. Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs, och blir 42 000 kronor 2019 i stället för 40 600 kronor. Riksdagen har även gett ett tillkännagivande till regeringen om att återkomma med lagförslag om att bland annat avskaffa den särskilda löneskatten för äldre och att avskaffa flygskatten.

Det utökade jobbskatteavdraget som klubbades igenom väntas ge mer i plånboken för majoriteten löntagare med inkomster upp till 31 310 kronor i månaden. Budgeten betyder också sänkt skatt för pensionärer med 21 000 kronor eller mindre i månadsinkomst.

Här hittar du budgeten i sin helhet: Statensbudget 2019 Rambeslutet

Charlotta Marténg

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat