Experterna svarar: Måste jag skatta för loppisen?

Hur funkar det om jag har loppis hemma, behöver jag skatta för pengarna? Så här svarar Resultats experter.

Jag tänkte anordna loppis hemma i sommar och sälja bort lite av mina saker som jag inte längre använder. Behöver jag betala skatt på de pengar jag får in?

Om det endast är dina egna saker du tänker dig sälja vid enstaka tillfällen behöver du inte skatta förrän vinsten blir större än 50 000 kr per år. När du räknar fram din vinst får du dra av summan du köpte sakerna för. Har du glömt inköpspriset får du dra av 25 procent av försäljningspriset i stället. Skulle det i stället vara saker du själv tillverkat som du tänker sälja, eller om du anordnar loppis på mer kontinuerlig basis, är reglerna annorlunda. Det kan då handla om hobbyverksamhet eller näringsverksamhet och reglerna för de typerna av verksamhet innebär andra skatteregler och du kan komma behöva hantera moms och bli bokföringsskyldig.  

Petra Örjegren, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR