Skattereduktion för stödområden – de här kommunerna berörs

Bor du i ett glesbygdsområde? Om en vecka träder en ny lag i kraft som ger dig en årlig skattereduktion. Även vissa företagare kan få ta del av den sänkta skatten. Resultat har listan över vilka kommuner som räknas som stödområde.

Resultat har tidigare berättat om att en skattereduktion för boende i glesbygdskommuner kommer att införas. (LÄNK: https://www.tidningenresultat.se/naringsidkare-i-glesbygden-kan-fa-skattereduktion/) Lagändringen träder i kraft 1 december i år men skattereduktionen ges för hela beskattningsåret 2020.

Med anledning av lagändringen har Skatteverket uppdaterat sin vägledning Regional skattereduktion – vissa glest befolkade områden. (LÄNK: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.14/384658.html#update_20201119075250 )

Tanken är att en sänkt skatt med 1 675 kronor årligen för den som bor i vissa glest befolkade områden ska bidra till att stimulera utvecklingen av landsbygden. Vem har då rätt till skattereduktionen? Jo, fysiska personer som 1 november året före beskattningsåret är folkbokförda i någon av kommunerna som räknas som ett stödområde. (se listan nedan)

Om man har flyttat till någon av kommunerna efter detta datum får man inte någon skattereduktion för det beskattningsåret. Har du däremot flyttat från kommunen efter 1 november kan du fortfarande räkna med en skattereduktion för hela beskattningsåret.

Även företag kan få ta del av skattesänkningen i och med att fysiska personer som har företag vars resultat de själva beskattas för, till exempel enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag har rätt till skattereduktion. Om företaget tagit emot andra stöd kan dock rätten till skattereduktion komma att påverkas.

Charlotta Marténg

RÖR DET HÄR DIG? DISKUTERA FRÅGAN MED DIN REVISOR/RÅDGIVARE

Vilka kommuner räknas som stödområden? Här är listan:

Dalarnas län: Avesta, Gagnefs, Hedemora, Leksands, Ludvika, Malung-Sälens, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebackens, Säters, Vansbro och Älvdalens kommuner.

Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvalls, Ljusdals, Nordanstigs, Ockelbo, Ovanåkers och Söderhamns kommuner.

Jämtlands län: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner.

Norrbottens län: Arjeplogs, Arvidsjaurs, Bodens, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner.

Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstads, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjängs kommuner.

Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmalings, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns, Vännäs och Åsele kommuner.

Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommuner.

Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Melleruds och Åmåls kommuner