Räkna ut om du har rätt till reseavdrag

Reseavdrag är det vanligaste avdraget i deklarationerna. Reglerna kan uppfattas som snåriga, men Skatteverket har tagit fram en beräkningshjälp som ska underlätta för dig som ska deklarera.

Enligt Skatteverket gör närmare en miljon människor varje år avdrag för resor i sin deklaration. Den som åkt kollektivt till och från jobbet får göra avdrag för utgifter över 11 000 kronor. Och för att få avdrag för resor med bil måste flera andra villkor vara uppfyllda, något som Resultat skrivit om tidigare.

På Skatteverkets webb finns en beräkningstjänst för den som vill ta reda på om hen uppfyller förutsättningarna för reseavdrag. Enligt deklarationsexpert Anna Sjöberg på Skatteverket är beräkningshjälpen även bra för den som inte tidigare gjort avdraget men kanske har rätt till det.

Om du gör avdrag för resor kom ihåg att du behöver spara underlag för att kunna visa att du har rätt till avdraget. Det kan till exempel vara kvitton och biljetter för resor med kollektivtrafik, eller att du ska kunna visa hur långt du kört med din bil. Underlaget behöver inte skickas in, men ska finnas tillgängligt om Skatteverket beslutar om en kontroll.

Charlotta Marténg

Förutsättningar för reseavdrag med bil

  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Läs mer: Skatteverkets beräkningshjälp Beräkna ditt reseavdrag

Läs mer: Avdrag för arbetsresan – det här gäller

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat