Förslag om ungdomsrabatt ger frist med arbetsgivardeklaration

Beslutet om nedsatt arbetsgivaravgift för unga i åldern 19–23 år är inte spikat ännu av riksdagen. Därför får landets företagare rådet att vänta med att redovisa arbetsgivaravgifter för januari.

Det är Skatteverket som meddelar att man inte kan tillämpa de nya reglerna förrän riksdagen har klubbat beslutet.

– För att göra det enklare både för företagen och för oss rekommenderar vi dem som omfattas av förslaget att vänta med att redovisa arbetsgivardeklarationer för januari, tills beslut om förslaget är fattat. Skulle företaget redan ha redovisat går det att senare göra en omprövning och få del av nedsättningen ändå. Men vi vill gärna tipsa om att det är enklare att vänta, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, på myndighetens sajt.

De som omfattas av nedsättningen är medarbetare som är födda under åren 1998–2002. Nedsättningen innebär att arbetsgivaravgiften för dessa personer blir 19,73 procent i stället för som annars 31,42 procent. Nedsättningen gäller lön upp till 25 000 kronor. Syftet är att underlätta för företagen under pandemin.

Riksdagen väntas fatta sitt beslut den 3 februari. Tre dagar senare, 6 februari, väntas Skatteverkets e-tjänst vara anpassad till förändringen.

Arbetsgivardeklarationen för januari 2021 ska vara inlämnad senast 12 februari 2021 utom för bolag som har omsättning över 40 miljoner kronor som har sista deklarationsdag 26 februari 2021.

Björn Dickson