Betala in till Skatteverket senast 12 februari – slipp ränta på kvarskatt

Har du sålt kryptovalutor med vinst? Eller kanske din bostad? Du som räknar med stor kvarskatt i år kan passa på att göra en extra inbetalning till Skatteverket för att slippa betala ränta på kvarskatten.

12 februari är datumet att lägga på minnet om du räknar med kvarskatt i år. Det rör framför allt dig som kanske sålt din bostad, aktier eller kryptovalutor med vinst och som därmed också riskerar en stor kvarskatt. Betalar du in pengarna till Skatteverket senast 12 februari slipper du räntan på kvarskatten.

I ett pressmeddelande påminner Skatteverket om att nytt för i år är att det även går att betala med Swish, något Resultat tidigare berättat om. Skatteverket framhåller också att det finns två tjänster på myndighetens sajt för den som tycker att det är svårt att räkna ut hur stor kvarskatten blir. Tjänsten ”Beräkningshjälp vid bostadsförsäljning” hjälper dig som sålt din bostad. Vill du veta om du kan skjuta upp beskattningen genom att begära uppskov kan du även få reda på det.

Skatteverket har också tjänsten ”Räkna ut din skatt” och där kan du som till exempel sålt aktier eller kryptovalutor, eller hyrt ut din bostad med vinst, räkna ut om och i så fall hur stor kvarskatten blir.

För att undvika ränta behöver kvarskatt som överstiger 30 000 kronor betalas in senast 12 februari. Efter det datumet utgår ränta med 1,25 procent för det överstigande beloppet. Är kvarskatten lägre än 30 000 kronor påförs räntan inte förrän efter 2 maj.

Charlotta Marténg

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat