Så kan du säkerhetstesta ditt företag

Har du säkrat din företagsinformation så att den inte hamnar i orätta händer på nätet? Nu kan du enkelt säkerhetstesta ditt företag.

Cyberangrepp mot företag blir allt vanligare och Resultat har tidigare berättat om uppgifter från EU-kommissionen som visar att runt 80 procent av de europeiska företaget drabbades av angrepp någon gång under 2017. Angreppen syftar till att skada, störa eller överbelasta datasystem. Ofta sker det genom att en anställd klickar på en annons eller en bilaga i ett mejl som är infekterad och ett skadligt program installeras och aktiveras i företagets datamiljö. 

Attackerna kan handla om allt från att få tag i känsliga uppgifter till utpressning. Data kan raderas på nolltid, innan man ens förstår att man drabbats av en attack. För tjänsteföretag kan situationen snabbt bli akut om kunddata plötsligt raderas.

Men det finns saker du själv kan göra för att skydda ditt företag och dess information. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en checklista som går att ladda ner från deras webb. På checklistan finns punkter som:

  • Använd en digital brevlåda.
  • Får du meddelanden om styrelse- eller adressändring som du inte gjort – agera direkt!
  • Undvik att surfa på publika gästnät.
  • Ha rutiner för behörighet till information.
  • Skilj på privat- och företagsinformation.

På sakerhetstestet.se kan du också säkerhetstesta ditt företag för att få koll på om dina rutiner är tillräckliga. Säkerhetstestet är framtaget för verksamt.se i samarbete med Bolagsverket, Tillväxtverket, Skatteverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Polisen. Åtta frågor hjälper dig att se om du tänker rätt kring säkerheten och ger dig tips på vad du kan göra för att skydda ditt företag.

Charlotta Marténg

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Gör säkerhetstestet här.

MSB:s checklista hittar du här.